Bridge School | CODEC

Bridge schools are designed to reflect the needs, ideas, and aspirations of children living in coastal villages of Bangladesh. Two types of floor plans (L-Shape & Linear Shape) are designed to fit the schools into the available sites and practical needs. Because the schools are in cyclone-prone areas, the structural system is designed with RCC and steel components to provide the required rigidity. The windows are designed to provide ample natural light and ventilation in the classrooms while still being conveniently closed during cyclones. The wooden panels are painted in bright colors chosen by the children, making these schools highly vibrant, lively, and intriguing.

School of Hope: A Response to the Amphan Affected Area in Satkhira

The project was conceived in response to Cyclone Amphan in 2020, which wreaked havoc in the disaster-prone Satkhira district of Bangladesh. It is the only facility and an important interaction space for local children aged 5 to 8 years old. Due to a lack of funds, it was not possible to restore the facility to its original state. The children. therefore. had to pursue their studies in the open air in a chaotic situation. The Ankur Foundation, accompanied by two young architects, volunteered to help build a new school and give hope to the local children.

Bidyanondo Sampriti Orphanage School

The school is a bamboo-built structure on a raised timber platform and closely geared to the site and surrounding views of water and farmlands. The work is strongly archetypal, with the rectilinear plan metaphorically centred on a ‘hearth’ in the foyer. In that sense, the constructions of ‘Indigeneity’ are both formal and spatial. The building constructs an ‘Indigenous’ space and imagery which connects with the local spirit. It is a site of cultural production, an archetypal quest for an architecture that is sensitive to the local context and indigenous building tradition. - Editor

Learning Centres for the Displaced Rohingya Community | CODEC

The two storied learning centres are a part of the continuation of the Education Program being implemented in the Rohingya refugee camps by CODEC with support from UNHCR. Due to space shortage 18 single-storied learning centres were re-designed and constructed into two storied learning centers, which are helping to accommodate more children in the learning facilities. Although the Government of Bangladesh has recently started the process of relocating 1,00,000 forcefully displaced Myanmar Nationals to ‘Bhasan Char’, still there will be more than 1 million refugees left in the camps of Cox's Bazar. So, the need for these educational structures will always be there.

Child-friendly space: A safe place to play, learn and participate

The project is designed to address children's specific needs in the refugee camp environment, and to give them a chance to just be children again.

Annex Building for Rughunathpur High School, Khulna

This new science building, located in a remote village of Dumuria, Khulna, has created equitable opportunities by providing access to science education for the disadvantages. Hence, the merit of this project should not be assessed in terms of its architectural outcome only, rather by its contribution to empower the society -Editor.

Child Learning Center at Thaingkhali Rohingya Camp

Child Learning Center at Thaingkhali Rohingya Camp
From inception, design, and hands-on involvement in the construction, this project is an exhibition of architects' response to culture, climate, and available resources while having concerns for societal needs and inequities that are often ignored.

Aga Khan Academy, Dhaka | SHATOTTO and FCB Studios

This award winning project is a joint venture initiative by Architect Md.Rafiq Azam /SHATOTTO and Feilden Clegg Bradley Studios ( FCBS). The project won World Architecture Festival Award 2017 in 'Future Projects ( Education) ' category. The project has been commended for its student-focused scale and intelligently designed landscape. A “very beautiful” school for the future that “demonstrates clear site zoning and the use and detailing of brick is relevant and sustainable"- as remarked by judges.

MASCO School | Design Source

MASCO schoool -elementary designed by Design Source
MASCO School – an elementary school designed by DESIGN SOURCE is located just outside of Purbachal Model Town. The school building is laid out to create a moderate size playground for the children. This playground, perhaps, the most significant feature of the project. The playground is the heart of the school and hosts a range of activities, academic and cultural events. The building acts as backdrop for the playground. The open floor plan allows a smooth transition between playground and the building itself.

4th Earth Architecture Competition _ 3rd prize winner, Classroom by Archisan

This project won the third place by the design team of Archisan from Bangladesh in the 4th Earth Architecture Competition called by Nka Foundation, 2016. The project emphasized the sustainable structure and cost-efficient construction that can be built with earth and other local materials in rural Ghana.

Ad
Ad

MOST VISITED

  • CONTEXT _ Dusai Resort & Spa, by Vitti (84,648)
  • 01_Cover (64,848)
  • Bongotaj Memorial_AUST_context (58,050)
  • Model-Museum (47,991)