Aloon Lar Shay Pha la (Come and see us) : Display and production center for Rohingya women

© Architect Khwaja Fatmi and her team
The display center offers a platform for the Rohingya women to create, showcase and sell handmade products to the visitors. The process of the making of the center was focused more on the participation of the users and the artisans than the usual top-down method.

Caught in Circumstances: An Integrated Community Centre in Kutupalong Refugee Camp

Integrated Community Centre in  Kutupalong Rohingya Refugee Camp © Rizvi Hassan and Team
For more than two years, the Bangladeshi host community has been sharing its resources with the Rohingya refugees in the world's largest camp in Kutupalong. The recent spike in violence in Myanmar's Rakhine State has become the new source of tension in the camp. With support from humanitarian organizations, this community centre is designed to relieve tension and build trust between the majority and minority groups in the camp.

Beyond Survival: A Safe Space for Rohingya Women and Girls

© Rizvi Hassan and Team
The harrowing experience of conflict, displacement and associated stresses have disproportionately affected the Rohingya women and girls, who need urgent supports. Safe Space for Women and Girls, serving as a platform, allows Rohingya women and girls to advocate for basic services. The facility also plays a key role in providing women’s access to community support networks while strengthening social relationship.

Women Friendly Space at Rohingya Refugee Camp

Multipurpose Women Center at KTP Rohingya Refugee Camp, Cox’s Bazar  © SAAD BEN MOSTAFA & Team
This multi-purpose women center in the Rohingya refugee camp at Cox's Bazar is designed to empower vulnerable women using architecture as an ethical tool.

Annex Building for Rughunathpur High School, Khulna

Science Building for Rughunathpur High School, Khulna © 3 POINTS CONSULTANT
This new science building, located in a remote village of Dumuria, Khulna, has created equitable opportunities by providing access to science education for the disadvantages. Hence, the merit of this project should not be assessed in terms of its architectural outcome only, rather by its contribution to empower the society -Editor.

Child Learning Center at Thaingkhali Rohingya Camp

Child Learning Center at Thaingkhali Rohingya Camp
From inception, design, and hands-on involvement in the construction, this project is an exhibition of architects' response to culture, climate, and available resources while having concerns for societal needs and inequities that are often ignored.

Farmhouse at Rajabari, Rajshahi | CHM architects

Farm house at Rajabari © Ar. Chowdhury Hysum Muhammad
This small farm house is situated in a village called Malom Para at Rajabari- the western outskirts of Rajshahi district.

Teradol Community Mosque, Sylhet | Nirmanik Architects

teradol community mosque
By realigning our sense of creativity with the creative principles of the universe, perhaps Architects can contribute to the healing of the Earth and achieve a relationship between manmade and natural world that is mutually enhancing. In designing a new mosque for Teradol community at Beyani Bazar, Sylhet, Nirmanik Architects sought to demonstrate the role of Architects as stewards of God’s creation while translating the eco-theological perspective into a tangible, realistic, metaphoric architecture that corresponds to the spiritual needs of the local community and leads inexorably towards a renewed relationship between Creator and His Creation - Editor

Sikder Residence | Geomatrix Architects

Sikder Residence|Ar Sabbir Ahmed
Situated in the natural settings of Gajipur, the project respects our climate and social aspects while being blended with the surrounding.

Nidrabilash | Roofliners-Studio of Architecture

Nidrabilash by Roofliners Studio Architecture
In the rural settlement of native Bangladesh one is generally encountered with the organic growth of households which poses a sense of temporal ambiance. Several houses containing one or two rooms find their place around an open courtyard in scattered formation. From this norm the project is conceptualized. The layout for this project is formulated in such a manner so that it takes the most benefit of the micro climatic condition. Group of free standing volumes are arranged in an organic manner stimulating a sense of ambiguity and openness while keeping an undiscovered rhythm inside. It is intended to have a blurry boundary between outdoor and indoor space.

MOST VISITED

  • Dusai Resort & Spa - Sylhet  |  VITTI Sthapati Brindo Ltd. Visited: 29,349
  • JUM CULTURAL COMPLEX, Rangamati | BUET Visited: 22,872
  • A Country House: A Holiday Destination for an Extended Family | FORM.3 architects Visited: 13,139
  • Centre for Blind Children | NSU Visited: 12,479
Ad
Ad